Makuuhuoneen valaistus optimaaliseksi

led valonheitin

Tässä artikkelissa kerrotaan makuuhuoneen optimaalisesta valaistuksesta, jotta erityisesti nukkuminen olisi rauhallista ja mahdollisimman häiriövapaata. Vietämme noin kolmanneksen elämästämme sängyssä. Noina lukemattomnia tunteina tarvitsemme energiaa, jota tarvitsemme muun muassa sairauksien torjumiseen, tuottavuuteen työssä ja arkielämässä selkeään ajatteluun.

Makuuhuoneen ominaisuudet, kuten viihtyisät liinavaatteet tai tukeva patja, ovat osa niistä elementeistä jotka voivat sinua auttaa saavuttamaan tarvittavat unet. Asiantuntijat ovat kuitenkin kertoneet, että juuri se tapa, jolla valaiset makuuhuoneesi, voi olla jopa tärkeämpi seikka hyvään ja tasapainoiseen sekä terveelliseen uneen. 

Ensinnäkin makuuhuoneen tulisi olla täysin pimeä. Jos ikkunasta tulee liikaa ulkopuolista valoa, pimentävät kaihtimet tai pimentävät verhot voivat auttaa paljonkin, myös valoisassa Suomen kesässä. Jos vaikkapa lapsesi haluaa käydä öisin vessassa omasta makuuhuoneestaan, on tällöin pieni yövalo lapselle turvallinen. Yövalot sopivat myös aikuisten käyttöön.

Sängyssä tulisi rentoutua

Lukeminen sängyssä voi olla rentouttavaa toimintaa, mutta se voi olla myös hiukan haasteellista, jos samaan aikaan kärsitään unettomuudesta. Sängyssä ei tulisi viettää liikaa aikaa nukkumatta, sillä jos näin tehdään, voi kadota alitajuinen yhteys sängyn ja nukkumisen välillä.  

Valon määrä on tärkeää unen kannalta. On olemassa myös muita valaistuksen ominaisuuksia, jotka voivat olla tärkeitä hyvää unta varten. Korkeammat luksit voivat tukahduttaa melatoniinia, joka on avainasemassa hyvään uneen. Myös sininen valon väri voi tukahduttaa melatoniinia ja lämpimät värit eivät yleensä vaikuta siihen lainkaan.

LED-valot ovat kestäviä ja energiatehokkaita, mutta niissä on usein enemmän sinistä aallonpituutta.Tämä kannattaa ottaa huomioon. Suoran valon välttäminen on tärkeää joka tapauksessa ennen nukkumista, kuten on myös valojen sammuttamisajankohta. Usein suositellaan sammuttamaan valot siinä vaiheessa, kun tuntee itsensä uneliaaksi. Se on oivallinen merkki siitä, että on aika mennä nukkumaan.

Yövalo pilkkopimeän sijaan

Makuuhuone on ehkäpä ainoa huone, jossa vietetään aikaa sen ollessa täysin pimeä. Valaistussuunnittelun tekeminen oikeaoppisesti on tärkeää. Näin makuuhuoneesta voi tulla sellainen paikka, jossa voit nukkua, herätä ylös iloisena ja jatkaa päivää omana loistavana itsenäsi.

Jos et halua nukkua pilkkopimeässä, on suositeltavaa käyttää yövaloa, jossa on punainen valonlähde. Punainen häiritsee unta vähemmän kuin muiden valon aallonpituudet. Yövalon voi myös laittaa eteiseen tai sitten toiseen huoneeseen, jos vain mahdollista, jolloin valoa ei tule liikaa makuuhuoneeseen. Valonlähteitä voi myös piilottaa esimerkiksi häikäisysuojalla, jotta suora valo ei tule silmiin. Kun tila on valaistu kunnolla ja oikeaoppisesti, makuuhuoneessa olijan silmät ovat rentoutuneemmat. Valo voi myös tuoda rauhoittavuutta eri toiminnoille mitä makuuhuoneessa tehdään.

Kerrosta valaistustasi

Valaistuksen kerrostaminen kannattaa opetella aivan alkuun, jos aiot itse suunnitella valaistuksen makuuhuoneeseen. Se tarkoittaa sitä, että huoneessa on oikea tasapaino yleisvalaistuksen, työvalaistuksen ja korostusvalaistuksen välillä. Kun opit tämän idean, voit luoda valaistuksen mille tahansa tunnelmalle varsin helposti. 

Aina kannattaa aloittaa yleisvalaistuksesta. Se sisältää parhaimmillaan luonnonvaloa isojen ikkunoiden avulla. Se voi olla myös keinovaloa.Tärkeintä on että yleisimmät tehtävät pystytään tekemään tässä valaistuksessa. Se voi olla makuuhuoneen siivoaminen tai sängyn petaaminen, muiden muassa.

Keinovalaistuksella tunnelmavalo saadaan parhaiten aikaan sopivilla kattovalaisimilla. Niitä voivat olla kattokruunut, upotettavat kattovalot ja monet muut. 

Himmentimillä on tärkeä rooli suunnittelussa, varsinkin makuuhuoneissa. Niiden avulla voit tehdä huoneesta hämärän tai täysin kirkkaan. Siksi yleisvalaistus toimii täydellä säädöllä ja tunnelmavalaistus himmeimmällä säädöllä. Koska himmentimet on helppo asentaa (ja jos lampputyyppi sen sallii), mikä tahansa valaisin voi toimia monikäyttöisenä.